Koeltunnel met transportsysteem

Koeltunnel met transportsysteem

Het bedrijf Glacio uit Beerse, de Kempen, is een ijsbedrijf dat zich specialiseert in het produceren van ijsbakken enerzijds en speciale ijsproducten anderzijds. Voor de modernisering van een ijsdozenlijn klopte Glacio aan bij AASYS.

AASYS gaf ondersteuning bij de engineering en deed de volledige softwareontwikkeling. Op deze lijn doorlopen de ijsdozen het hele proces van de vulling tot de afvoer naar inpak. Het transportsysteem moet flexibel genoeg zijn om diverse types en groottes van dozen te kunnen transporteren. In dit transportsysteem wordt gebruik gemaakt van 20 servo-assen, 17 Danfoss frequentieregelaars voor aansturing van AC Synchronous permanent magneet motor, pneumatische actoren en nog tal van andere digitale IO. Centraal in de sturing gebruikt AASYS een Sigmatek PLC en servo’s. Het supersnelle VARAN netwerk garandeert de communicatie tussen PLC, servodrives en remote IO in de 12 stuurkasten. Om ook voldoende diagnose en flexibiliteit te garanderen met de frequentieregelaars wordt hier CANopen communicatie voorzien.

Voor bepaalde bewegingen zoals een portaalrobot moeten verschillende servo’s samen werken. Hiervoor heeft AASYS kinematische modellen ontwikkeld. Hiervoor kon AASYS beroep doen op z’n ervaring met deltarobots en gantry’s.

Omdat safety op een productielijn met al deze bewegende onderdelen onontbeerlijk is werd hier gebruik gemaakt van een decentraal safetynetwerk met 13 Sigmatek safety cpu’s, dewelke in verbinding staan met de IPC via het VARAN netwerk.

Het brein van de hele installatie is een IPC waarop plc code, visualisatie, motion en safety wordt verwerkt. De IPC communiceert met de controllers in het veld met cyclustijden tot 1ms.

Naast het transportsysteem werd ook de sturing van de koeltunnel door AASYS volledig vernieuwd.

Lees ook het artikel uit “Mechatronica&Machinebouw” (PDF – 3MB)